Spargle en de TrendRede gaan voor verbinding in 2016

 

Hoe gaat het met Nederland en waar gaat het naartoe? Wat kunnen we doen om onze samenleving beter en leuker te maken, en “future proof”? Daar ging het 12 januari over bij de Trendrede 2016 in Pakhuis de Zwijger. Het Spargle netwerk was hierbij aanwezig om inspiratie op te doen, en verbindingen met elkaar aan te gaan.

We leven in een tijd waarin de mogelijkheden enorm zijn: technologische ontwikkelingen op allerlei gebieden en ongelimiteerde toegang tot informatie en de beste diensten ooit. Ook de economie gaat de goede kant op; de groeiverwachting van het CPB voor 2016 is met 2% weer positief. En volgens het World Happiness Report staat Nederland in de top 10 van de gelukkigste landen ter wereld.

Maar, zo zeggen de Nederlandse toekomstdenkers van de TrendRede, we hebben tegelijkertijd het gevoel dat we de grip kwijt zijn. We voelen onzekerheid en onmacht over onder andere de toestroom van vluchtelingen, de toekomst van het milieu, de economische ontwikkelingen en het terrorisme.

Ook zoeken veel mensen in deze tijd naar betekenis en begrip: betekenis vervangt bezit als statussymbool. Iets écht begrijpen en zelf hieraan kunnen bijdragen geeft een goed gevoel. Maar, pas als we met anderen het gesprek aangaan en samenwerken kunnen we het verschil maken. De TrendRede pleit daarom voor zogenaamde “bouwgesprekken”. Mensen gaan al op vele vlakken samen creatieve verbindingen aan. Dit kan van heel klein tot heel groot. Van buren die ervoor kiezen spullen aan elkaar weg te geven als ze ze niet meer nodig hebben, tot het platform HeelNederlandDeelt. Van mensen die gezamenlijk een eigen opvangproject starten in Urgenda, tot een netwerk van mensen die samen duurzaamheid willen versnellen. Of bijvoorbeeld het GEEF Cafe dat sociale verbindingen en gezond eten wil stimuleren.

Spargle en de TrendRede zijn het erover eens hoe je je eigen toekomst en die van Nederland het beste kunt helpen vormgeven: allereerst door te bedenken waar jouw passie en kwaliteiten liggen. Wat is betekenis voor jou, waaraan wil je bouwen? Wie ken je en vult jou aan op een bepaalde manier? Maar probeer daarbij verder te kijken dan je bestaande kringetje en zoek onverwachte verbindingen op.

Dus, als je lijstje met goede voornemens nog niet te lang is…. just do it!

 

Door: Spargelist Susan de Grijp

Lees meer, en download de TrendRede 2016 hier.