Samen sterk

Het coronavirus houdt ons tijdelijk uit elkaar, toch staan we er samen in. Met z’n allen, verbonden als netwerk, samen sterk. In de afgelopen dagen hebben we enorm veel vragen binnen gekregen bij Spargle en we zijn erg hard aan het werk al onze professionals te helpen waar we kunnen. Om ons netwerk daarnaast zo goed en volledig mogelijk te informeren over de gevolgen van het coronavirus hebben we een FAQ gemaakt die wekelijks zal worden geüpdatet. Het is enorm lastig om in te schatten hoe deze crisis gaat verlopen, dus zullen we hier in de tussentijd ook regelmatig tips een relevante informatie voor zzp’ers delen. Veelgestelde vragen of tips insturen? Dat kan via het contactformulier onderaan deze pagina!

HOE JIJ IN JE VRIJE TIJD KAN BIJDRAGEN IN DE ZORG?

Het is geen geheim dat de zorg zich in een lastige situatie bevindt. De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus zijn overal zichtbaar en voelbaar. Voor jou is het gevolg wellicht dat je dat je tijdelijk zonder klus zit, In de zorg is het gevolg een personeelstekort en dat niet iedereen de zorg krijgt die zij nodig hebben en verdienen. Ondanks dat onze zorgtoppers in het hele land keihard werken voor onze gezondheid en die van de medemens, kunnen ze jouw hulp goed gebruiken. Het hartverwarmende applaus dat ze dinsdag mochten ontvangen was een hart onder de riem, maar ze hebben meer nodig.

 

HELP ZORGEN

Niet alleen bij Spargle zijn de gevolgen gelijk te voelen, maar ook in andere sectoren. Met name in de zorg neemt de druk toe. Minstens 90% van de vrijwilligers uit het netwerk van ziekenhuizen, bestaat uit 65-plussers. En juist zij mogen het ziekenhuis nu niet in. 

Eén van de vele initiatieven om bij te dragen in de zorg is Help Zorgen. Help Zorgen ondersteunt zorgprofessionals door het hulpaanbod goed te matchen met de vraag. In samenwerking met ziekenhuizen brengen zij de ondersteuningsvragen in kaart en zorgen zij dat het aanbod ingezet wordt waar de zorg? het hardst nodig is. Zodat (zorg) professionals zich kunnen focussen op wat iedereen nu op nummer 1 heeft staan: mensen helpen die getroffen worden door corona. Het platform ondersteunt ziekenhuizen  hun werkzaamheden te organiseren en alle extra handen die er zijn, juist in te zetten. Wil jij ook helpen? Meld je dan hier aan.

 

HET RODE KRUIS

Omdat ziekenhuizen normaal gesproken veel ondersteuning krijgen van oudere vrijwilligers, is er juist nu extra hulp nodig. Eén van de instanties die hier een bijdrage levert is het Rode Kruis, en uiteraard zijn zij hard op zoek naar vrijwilligers. De vraag naar vrijwilligers bij het Rode Kruis is divers. Zo wordt er gezocht naar hulpverleners, maar ook naar mensen voor de coördinatie en bestuursfuncties. Klik hier om meer te weten over hoe jij kunt bijdragen aan verbeteringen in de zorg. Naast het Rode Kruis, is ook het landelijk coördinatiepunt voor zorgprofessionals op zoek naar vrijwilligers. Zij zijn echter wel specifiek op zoek naar mensen die als zorgverlener aan de slag willen en kunnen.

 

LOKALE ZIEKENHUIZEN KUNNEN HULP GEBRUIKEN

Uiteraard, zijn er bij ziekenhuizen vele manieren waarop er een bijdrage geleverd kan worden. Vaak hebben lokale ziekenhuizen zelf een pagina op de website met meer informatie over vacatures en vrijwilligerswerk. Het kan hier gaan om allerlei soorten werkzaamheden. Zo geeft het Franciscus gasthuis, te Rotterdam, op haar website aan op zoek te zijn naar vrijwilligers voor de volgende functies:

  • Gastvrije Ontvangst: je ontvangt patiënten die voor opname of onderzoek naar het ziekenhuis komen en begeleidt de patiënt naar de afdeling;
  • Chauffeur op de pendeldienst: je vervoert patiënten van en naar het parkeerterrein en de hoofdingang;
  • Afdelingsvrijwilliger: je schenkt extra aandacht aan de patiënt waardoor de opname van de patiënt zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt. Afdelingsvrijwilligers zijn actief op vrijwel alle verpleegafdelingen, Dialyseafdeling, Spoedeisende Hulp en de afdeling Radiologie;
  • Vrijwilliger Dienst Geestelijke Verzorging: je nodigt patiënten uit voor de kerkdienst en/of je brengt patiënten van de verpleegafdeling naar de kerkdienst in het ziekenhuis.

Het Franciscus gasthuis is slechts een voorbeeld.  Het bezoeken van de website van het lokale ziekenhuis, is de makkelijkste manier om er achter te komen waar jij je steentje kunt bijdragen in de zorg. 

 

ANDERE ZORGINSTELLINGEN DIE JOUW HULP NODIG HEBBEN

Daarnaast is er ook hulp nodig in verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties Denk aan het verzorgingshuis bij jou in de stad of aan bijvoorbeeld Careyn, een organisatie die in grote delen van ons land bijdraagt in de zorg. Hier kun je precies zien waar ze bij jou in de buurt hulp kunnen gebruiken.

Ben jij in staat en bereid om jouw bijdrage in de zorg te leveren? Nu de mogelijkheden op een rijtje staan, is het kiezen tussen je zorgen maken of zorgen.

Contact

Ook via de mail op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen bij Spargle? Meld je dan hieronder aan. Liever bellen? Dat kan op: +31 (0) 35 747 07 47.

Ik blijf graag op de hoogte van: