Een beetje zon en een glimlach op je gezicht

Het coronavirus eist zijn tol op ons dagelijks leven en de impact wordt met de dag meer zichtbaar. Ondanks dat het gezegde luidt dat er na regen pas tijd is voor zonneschijn, gaan wij alvast op zoek naar zonneschijn. Het doel van deze blog is dan ook om minstens een voorzichtige glimlach op je gezicht te toveren.

Nu er veel wordt gevraagd van onze samenleving, lijkt ook het beste in mensen naar boven te komen. Zo stromen de initiatieven van mensen om anderen te helpen binnen. Denk aan initiatieven zoals het online prikbord, gestart door een student, waar mensen hulp kunnen aanbieden of een oproep voor kunnen plaatsen. Ook op de app en website van Nextdoor bieden mensen zich massaal aan om lokaal hulp te bieden aan ouderen en andere hulpbehoevenden. Tenslotte, zijn er uiteraard op Facebook ook vele mensen die hulp aanbieden of juist vragen.

 

Zeven lentes jong en een inspiratie voor velen

Duuk uit Enschede, pas 7 jaar, is een zonnestraaltje op zichzelf. Hij kwam met het initiatief om tekeningen te maken voor de ouderen in het lokale verzorgingstehuis nadat het in quarantaine moest, wegens een aantal corona besmettingen onder bewoners. Hij riep zijn vrienden en vriendinnen op om tekeningen te maken en wist deze tekeningen via zijn vader te bezorgen. Op deze manier heeft hij zo’n honderd tekeningen laten bezorgen en een lach weten te toveren op de gezichten van de ouderen.

Een echte ondernemer en verbinder in hart en nieren. Daar houdt het echter niet op, Duuk wist met zijn actie velen te inspireren en naar verwachting krijgt zijn actie dan ook een vervolg in de regio van Twente. Mochten de huidige omstandigheden langer aanhouden zullen Duuk en zijn vriendjes en vriendinnetjes in ieder geval vele ouderen in Twente en wellicht de rest van Nederland weten op te fleuren.

 

GEWOON OP BEZOEK

Duuk is niet de enige die zorgt voor een glimlach in Enschede. Hij wordt namelijk vergezeld door niemand minder dan Willem. Willem gaat wekelijks elke zondag op koffiebezoek bij zijn moeder en het feit dat bezoek niet meer is toegestaan door de corona maatregelen, houdt hem zeker niet tegen. Zijn moeder liet weten zich te opgesloten te voelen. Willem was dan ook vastberaden om ‘’gewoon’’ op visite te gaan.  En dat was dan ook het geval. Met de rug tegen de muur wordt men gedwongen tot het verzinnen van de meest creatieve en innovatieve oplossingen, maar iemand die op visite kwam met een hoogwerker hadden ze in het woonzorgcentrum vast niet eerder gezien. Willem wist, met toestemming van het woonzorgcentrum personeel, zijn moeder te verrassen door met een hoogwerker, een bos bloemen en een thermoskan gevuld met koffie voor haar balkon te verschijnen. Zo wist hij de gewoonte om zondags ‘’bie ma’’ op de koffie te gaan, gewoon te behouden.

 

VOL ENERGIE

Ouderen in de wijk Transvaal in Den Haag, kregen de afgelopen dagen bezoek. Ze kregen geen bezoek van familie of vrienden, maar van personeel van Juliana Plaza, een lokaal café. Eigenaar, Atalay zette dit in gang én met groot succes. In een interview geeft hij aan dat er constant wordt gesproken over de kwetsbare ouderen en hij daarom besloot te kijken hoe het ging met de ouderen bij hem in de buurt. Al snel kwam hij tot de conclusie dat velen eenzaam zijn en geen kant op kunnen. Daarom besloot hij dat hij de ouderen ging voorzien van warme maaltijden.

De mensen die de maaltijden mogen ontvangen wachten met smart op hem en de rest van zijn team. Soms lopen de emoties zelfs hoog op, juist dat zorgt ervoor dat Atalay vol energie doorgaat met het leveren van deze maaltijden. Hij gaat met de gemeente in gesprek om te kijken waar men zijn hulp ook kan gebruiken. Tegelijkertijd, kondigde Atalay aan dat er meer acties zullen volgen.

ZELF BIJDRAGEN

Zoals in de bovenstaande afbeeldingen te zien is, dragen vele Nederlanders op hun eigen manier een steentje bij in deze uitdagende tijden. Onder de #samensterk komen er mooie initiatieven voorbij.

Wij bij Spargle dragen ons steentje bij door middel van Help Zorgen. Help Zorgen is een platform mede-opgezet door Spargle omdat de druk op ziekenhuizen enorm groeit. Normaal gesproken bestaat zo’n 90% van vrijwilligers van ziekenhuizen uit 65-plussers. En juist zij mogen nu de ziekenhuizen nu niet in. Het platform van Help Zorgen, ondersteunt ziekenhuizen en helpt hen hun werkzaamheden te organiseren en alle extra handen die er zijn, juist in te zetten.

Zelf kun je positief je bijdrage leveren via de eerder genoemde platforms online prikbord en Nextdoor. Voor jullie, die kunnen en willen bijdragen in de zorg, ligt er ook een initiatief waar wij van Spargle aan bijdragen genaamd Help Zorgen.

Contact

Ook via de mail op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen bij Spargle? Meld je dan hieronder aan. Liever bellen? Dat kan op: +31 (0) 35 747 07 47.

Ik blijf graag op de hoogte van: